İnşaatta Kullanılan Zemin Altı Malzeme Çeşitleri
Döşeme sistemleri her yapıda önemli bir rol oynamaktadır. Bu yapılar iç duvarlar, mobilyalar, aletler ve zeminin kendisi gibi çeşitli bileşenlerin ağırlığını taşır. Yeterli bir döşeme sistemi daha yüksek bir yükleme kapasitesi sunarak binanızı daha güvenli bir yer haline getirecektir.
Döşeme sistemleri, bütünlük ve düzgün çalışma sağlamak için çeşitli katmanlardan yapılır:
Kiriş: Bu, döşeme sisteminin ilk bileşenidir. Altta bulunur ve tüm katın ağırlığını destekler. Tüm zeminler kiriş gerektirmez - beton zeminler buna bir örnektir.
Alt zemin: Döşeme malzemesinin altındaki temel olan yapısal olarak sağlam bir katmandır.
Döşeme: Bu bileşen bazı döşeme sistemlerinde alt zemin için düz ve düz bir yüzey olarak kullanılır. İnce bir kontrplak tabakası, çimento sunta veya çimento levhadan oluşur.
Bitmiş zemin: bu dekoratif üst döşeme tabakasıdır. Genel döşeme malzemeleri arasında parke, laminat ve çeşitli fayans türleri bulunur.
Bu makalede, bir döşeme sisteminin ikinci katmanı açıklanmaktadır: alt zemin. Bu kirişler üzerinde sürekli bir yapısal yüzey veya bitmiş zemin tabakası için bir temel görevi gören beton bir levha olabilir. Alt zemin yapısal bir tabaka olarak kabul edilir ve alt tabaka ile karıştırılmamalıdır (alt zemin ile son kat arasındaki tabaka).
Ahşap Tahta
Ahşap plakalar geleneksel bir alt zemin malzemesidir, ancak çoğunlukla kontrplak ile değiştirilmiştir. Tahtalar 1x6 ölçülür, çam gibi yumuşak ağaçlardan yapılır ve standart kutu çivileri ile ahşap kirişlere çivilenir. Bununla birlikte, zamanla gevşeme eğilimi gösterirler ve gıcırtılı zeminlere neden olurlar. Halka sapları ve yivli alt döşeme çivileri çekilmeye karşı direnç gösterdikleri için daha iyi bir seçenektir. Ahşap tahta alt zeminlerle inşa edilen evler genellikle katmanları bitirmek için yüzeyi düzeltmek için sunta veya sunta altlıklarla yeniden şekillendirilir.
Kontrplâk
Kontrplak alt döşeme için kullanılan en popüler malzeme olarak kabul edilir, 1950'lerden beri kullanılmaktadır ve müteahhitler için en iyi seçeneklerden biri olmaya devam etmektedir. Standart kontrplak, bir alt zemin malzemesi olarak mükemmel çalışır, ancak en iyi seçenek ¾ ”dil ve oluk kontrplak alt zeminidir. Bu sistem, panel kenarları boyunca hareketin önlenmesine yardımcı olan ve daha sert bir zemine neden olan birbirine kenetlenmiş dil ve oluk kenarlarına sahiptir.
Kontrplak paneller tipik olarak zemin kirişine inşaat yapıştırıcısı ile yapıştırılır ve daha sonra halka saplar veya yivli alt zemin çivileri ile sabitlenir. Daha ince alt zemin (½ ”veya 5⁄8” kontrplak) halı veya esnek zemin kaplamalarına sahip düşük trafikli zeminler için uygun olabilir. Sertağaç için daha kalın alt zemin döşemesi önerilir ve yer karoları için gereklidir.
Yonga Levha
OSB olarak da bilinen yönlendirilmiş yonga levha, popüler bir alt zemin malzemesidir. OSB kontrplak alt döşemeye benzer, aynı kurulum sürecine sahiptir ve benzer performans sunar. Bununla birlikte, OSB genellikle kontrplaktan daha düşük maliyetler elde edebilir.
Beton
Beton alt zemin sert, dayanıklı, sabit ve genellikle pürüzsüz bir alt zemin sağlayan plakalar kullanır. Fayans ve taş gibi kaplamalar doğrudan beton üzerine monte edilebilir, ancak çoğu durumda bir altlık gereklidir.
Beton su veya buhara karşı geçirimsiz değildir. Bu nedenle, bodrum katları gibi neme eğilimli alanlara monte edildiğinde, beton bir nem bariyeri gerektirir. Masif parke zeminler, nem bariyerlerinde bile bodrum katlarda veya zemin altı betonlarda tavsiye edilmez. Beton, sıcaklık ve sertlik söz konusu olduğunda, bina ısısını zemine ilettiği ve çivilenmesi neredeyse imkansız olduğu için bazı zorluklar ortaya çıkarır.
Karışık Alt Zeminler
Beton bir döşemenin, kompozit bir alt zemin oluşturmak için kontrplak veya OSB elemanları ile eşleştirildiği durumlar vardır. Bir yöntem 2 ”traverslerin beton üzerine sabitlenmesini ve kontrplak alt döşemeyle kaplanmasını içerir. Başka bir yöntem, plastik veya sert köpük yalıtımın bir taban tabakasına yapıştırılmış, dil ve oluklu OSB panelleri ile yapılmış yüzen bir alt döşemenin döşenmesinden oluşur. Bu taban, beton neminden nem bariyeri görevi görür ve OSB, katmanları bitirmek için hazır düz bir alt zemin olarak çalışır.
Sonuç
Gelecekteki sorunları en aza indirmek ve onarımlara para ve zaman harcamak zorunda kalmak için uygun bir alt zemin seçmek çok önemlidir. Bir alt döşemeyi kurarken dikkate alınması gereken bazı ipuçları şunlardır:
Kontrplak veya OSB kullanırken, kağıtları mümkün olduğunca büyük tutun ve kenarları kirişin üzerine koyun. Dört köşenin kesişmesini önlemek için şaşırtıcı kullanın.
İnşaat malzemelerinin genişlemesini ve daralmasını düşünün: levhalar ve duvarlar arasında ⅛ ”boşluk bırakılması önerilir.